Nieuws

Even voorstellen: Prof. dr. Stynke Castelein

Datum: vrijdag 7 december 2018

Prof. dr. Stynke Castelein is het hoofd van Lentis Research, de wetenschappelijke afdeling van Lentis. Tevens is Stynke bijzonder hoogleraar Herstelbevordering bij Ernstig Psychische Aandoeningen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Stynke is als senior onderzoeker betrokken bij de yoga studie.

Stynke: “Het is mooi om aan zo’n project te mogen bijdragen van de subsidie-aanvraag tot aan het eind. Elke fase heeft weer zijn eigen uitdagingen. Er is wereldwijd nog nooit eerder een zo gedegen onderzoek opgezet rondom yoga bij depressie. Gedegen wil zeggen: met zoveel deelnemers, valide meetinstrumenten, geprotocolleerd werken (en checken of dat ook echt zo gebeurt) en ook nog eens met een controlegroep! Door de controlegroep -die sec standaardzorg krijgt- kunnen we precies zien wat het effect van yoga is als we dat toevoegen aan de standaardzorg. ”

Bij Lentis Research doet Stynke samen met collega’s onderzoek dat is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van zorg aan patiënten. “Alles wat herstel kan bevorderen bij mensen met psychische klachten heeft mijn interesse, ik zie hierin voor yoga een rol weggelegd. Het mooie aan yoga is dat iedereen het kan doen, jong en oud, lenig en niet lenig. En nog mooier is dat iedereen het zelf kan doen, in de eigen omgeving, en op de momenten dat je het nodig hebt. Tegenwoordig wordt de term ‘regie bij de patiënt’ veel genoemd, yoga als interventie is daarvan een mooi voorbeeld. We hopen dat het onderzoek positieve uitkomsten voor de cliënten gaat opleveren! Als we met yoga het piekerpatroon kunnen doorbreken en daarmee de depressieve klachten kunnen verminderen, betekent dat niet alleen veel voor deze grote groep mensen, maar ook voor hun naasten en andere betrokkenen. Het heeft dan als interventie een maatschappelijke impact.”

We vroegen Stynke hoe zij de toekomst van yoga interventies ziet. Stynke: “Als onderzoekers wachten wij natuurlijk eerst de uitkomsten af, dat is onze rol. Onafhankelijk kijken naar de uitkomsten. Maar als je het mij vraagt als mens, dan zie ik het rooskleurig tegemoet. Inspanning zoals hardlopen heeft al laten zien dat het werkt bij depressie, maar ontspanning verwacht ik net zoveel van!”

« Ga terug