Doorgaan (of beginnen) met yoga
Datum: maandag 9 maart 2020Na afloop van de yogatraining willen veel deelnemers doorgaan met yoga. Ook in de controlegroep zitten deelnemers die graag willen starten met yoga. Wij zetten in dit stuk op een rijtje wat er van belang is als je begint met yoga en als je door wilt blijven gaan met oefenen.
Vind een goede docent
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat yoga een positief effect kan hebben op gezondheid. Er is echter veel minder aandacht voor mogelijke negatieve effecten. Een grote studie onder 1702 mensen liet zien dat 21% van de yoga-beoefenaren wel eens een negatief effect heeft gehad van yoga, voornamelijk lichamelijke blessures. Dit was vooral het geval als mensen yoga deden zonder begeleiding van een docent. Wij adviseren je daarom te starten met yoga onder begeleiding van een docent, die je kan helpen bij het voorkomen van blessures.
Kies een soort yoga die je aanspreekt
Er zijn heel veel soorten yoga. Als je wilt doorgaan met yoga is het van belang om een soort te vinden die bij je past. Bij het onderzoek naar yoga bij depressie maken we gebruik van hatha yoga. Hieronder volgen een paar bekende yoga-soorten met uitleg:
- Hatha yoga is de meest beoefende vorm van yoga. Hatha yoga bestaat uit een combinatie van yogaoefeningen, ademhalingsoefeningen en meditatie. De intensiteit van lessen varieert van weinig intensief tot behoorlijk intensief.
- Iyengar yoga legt de nadruk op het fysiek uitvoeren van de houdingen. Je gebruikt allerlei hulpmiddelen en materialen om de houdingen zo precies mogelijk uit te kunnen voeren.
- Ashtanga yoga noemen we ook wel poweryoga. Dit is één van de meest inspannende vormen van yoga. Het bestaat uit een vaste volgorde van houdingen die snel achter elkaar uitgevoerd worden.
- Vinyasa yoga is een variant van ashtanga yoga. Deze lessen bestaan vaak uit veel beweging, waarbij de ene houding in de andere overgaat, vaak op het ritme van je ademhaling. Deze lessen bestaan minder uit een vaste volgorde van houdingen dan de lessen ashtanga yoga.
- Yin yoga is een rustige, meditatieve vorm van yoga waarbij je langer in de houdingen blijft, ongeveer tussen de 1 en 5 minuten. Bij yin yoga richt je je aandacht op wat er binnen in je lichaam gebeurt en onderzoek je je ervaringen in de yogahoudingen.
- Kundalini yoga bestaat onder meer uit ademhalingsoefeningen gecombineerd met yogahoudingen, meditatieoefeningen en mantra’s zingen. De lessen kunnen behoorlijk intensief zijn. Bij kundalini yoga gaat het om beweging, gecombineerd met ademen. Het fysiek correct uitvoeren van de houdingen is van ondergeschikt belang.
Tips om door te gaan met oefenen
Blijven oefenen kan best lastig zijn, naast alle andere dingen die je doet in je leven. Hier volgen 5 tips om door te gaan met yoga
- Weet waarom je aan yoga doet, wat je ervaart na afloop van het oefenen en wat yoga voor je doet. Door jezelf hieraan te herinneren help je jezelf tijd te maken voor yoga.
- Maak gebruik van geheugensteuntjes: zet een alarm op je telefoon die je eraan herinnert wanneer je wilt oefenen. Of plak briefjes op de koelkast of op een prikbord. Laat mensen in je omgeving je helpen herinneren.
- Plan wanneer je gaat oefenen. Zet het in je agenda. Zo kom je het vanzelf tegen.
- Het kan erg prettig zijn om samen met anderen te oefenen. Anderen kunnen je steunen en je kunt ervaringen uitwisselen. Misschien zoek je een yogales bij jou in de buurt, of blijf je afspreken met mensen uit je groep.
- Spoor jezelf aan te gaan oefenen. Ook als je liever heel iets anders doet. Wees niet boos op jezelf als je het oefenen een keer hebt overgeslagen. Je kunt het de volgende dag gewoon weer oppakken.
Zorg goed voor jezelf tijdens het oefenen
Bij de yogatraining in het onderzoek is luisteren naar je lichaam erg belangrijk. Er is geen bepaalde manier waarop een houding eruit zou moeten zien, geen ideale manier van de houding uitvoeren. Het gaat er elke keer om de houding te vinden die bij jouw lichaam past en te leren ervaren wanneer het genoeg is. Dit is ook van belang als je thuis verder gaat met oefenen of ergens anders yoga gaat doen. Daarbij zijn een aantal dingen van belang:
- Doe jezelf geen pijn. Voorkom blessures. Oefen met aandacht, zodat je merkt wanneer het genoeg is voor jouw lichaam op dit moment. Als iets pijn doet, doe je het niet.
- Elk lichaam is anders. Dezelfde houding kan er daarom heel anders uitzien bij jou dan bij iemand anders. Dat heeft te maken met de anatomie van onze lichamen. Zoek wat voor jouw lichaam werkt en respecteer je eigen grenzen.
- Houdingen kunnen wel oncomfortabel zijn. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat je eruit moet komen of dat ze niet goed voor je zijn. Je spieren kunnen zich aanspannen. Je kunt gaan trillen. Dit zijn normale reacties van je lichaam. De enige die kan bepalen wanneer het genoeg is, ben jij. Richtlijn is: kun je nog steeds rustig ademen?