Nieuws

De invloed van Covid-19 op het onderzoek

Datum: dinsdag 24 augustus 2021

Gelukkig waren de yogatrainingen en alle metingen voor de deelnemers al afgerond op het moment dat in maart 2020 de eerste lockdown van start ging. Op dat moment werden er nog wel yogatrainingen gegeven aan de deelnemers van de controlegroep, die in eerste instantie de yogatraining niet mochten volgen. Deze trainingen zijn omgezet naar een live onlinetraining, waarbij er via videobellen contact was. Dit was een mooie manier om toch door te gaan met de training. De deelnemers van de groepen vonden het uiteraard jammer dat het niet meer live kon, maar waren wel blij dat ze zo de training toch konden volgen.

Als de resultaten van een onderzoek bekend zijn is het ook van belang de resultaten onder de aandacht te brengen van betrokkenen. Allereerst de deelnemers, maar ook de behandelaren van de teams die meededen met het onderzoek, de subsidieverstrekkers, beleidsmakers en verzekeraars en andere onderzoekers in het vakgebied. Vanwege de coronamaatregelen zijn de onderzoekers hierin de afgelopen maanden behoorlijk beperkt. Het idee was om diverse bijeenkomsten te organiseren om de resultaten te presenteren, wat vanwege de maatregelen niet door heeft kunnen gaan.

De onderzoekers wilden bijvoorbeeld graag een event organiseren voor de deelnemers, om ze over de resultaten te vertellen. Helaas is dit vanwege de maatregelen nog niet gelukt. Per 1 september gaat de projectcoördinator van het onderzoek, Nina Vollbehr, met zwangerschapsverlof. Zij zal in het voorjaar van 2022 weer terug zijn. Wij zouden graag van de deelnemers weten of ze tegen die tijd nog behoefte hebben aan een event. Ben je deelnemer van Yoga bij Depressie? Klik dan hier om een korte enquête in te vullen. Bij voldoende interesse gaan we ons best doen om in het voorjaar van 2022 een bijeenkomst te organiseren, ofwel live ofwel online, afhankelijk van de mogelijkheden op dat moment. We hebben inmiddels al wel een leuk filmpje gemaakt om de resultaten in kaart te brengen. Klik hier voor het filmpje.

Nina Vollbehr heeft de resultaten inmiddels aan alle deelnemende teams gepresenteerd via online presentaties. Alle deelnemende teams van Lentis, Forte GGz en INTER-PSY zijn dus van de resultaten op de hoogte. Daarnaast heeft zij de resultaten gepresenteerd op de Mind & Life Contemplative Research Conference, een internationaal onlinecongres, waarbij vakgenoten aanwezig waren die ook mindfulness of yoga onderzoeken of geven voor mensen met psychische klachten. In november 2021 zal Nina eveneens (online) presenteren op het congres van de Association of Behavioral and Cognitive Therapies in New Orleans. Hopelijk is het in de toekomst mogelijk de resultaten van dit onderzoek onder de aandacht te brengen van andere betrokkenen en geïnteresseerden. Gelukkig is er ook online veel mogelijk.

 

« Ga terug