Hoe je toch kunt blijven oefenen met yoga
Datum: woensdag 11 augustus 2021Van de 88 deelnemers die in de yogagroep waren ingedeeld, begonnen 86 met de interventie en voltooiden 69 (79%) ten minste vijf sessies. Als we dit vergelijken met ander onderzoek dan is dit percentage vergelijkbaar. Gemiddeld vallen er bij een onderzoek zo’n 25% van de deelnemers uit, wat betekent dat zij de onderzochte interventie niet afmaken. De meest voorkomende redenen voor het niet voltooien van de training waren problemen met de planning (8 deelnemers) en onvoldoende motivatie (6 deelnemers). Het gemiddelde aantal bijgewoonde sessies was 6. De meeste deelnemers gaven aan enige (34%), gevolgd door nogal wat (31%) en veel (19%) positieve effecten van de training te ervaren. Dertien deelnemers (16%) gaven aan geen positieve effecten te ervaren.
De onderzoekers hadden de deelnemers geadviseerd elke dag 30-45 minuten te oefenen, omdat we weten dat als mensen meer oefenen ze meer aan de training hebben. Om het oefenen gemakkelijker te maken was er een online module, net als de training bestaande uit 9 sessies, met informatie, registratieformulieren en oefenfilmpjes, die de deelnemers konden gebruiken om thuis te oefenen. Het bleek echter lastig voor de deelnemers om zoveel te oefenen als was geadviseerd. Vrijwel geen enkele deelnemer oefende dagelijks. Na de interventie gaven deelnemers van de yogagroep aan dat ze één keer per week yoga beoefenden (28 deelnemers), 2-3 keer per week (19 deelnemers), 1-2 keer per maand (15 deelnemers) en minder dan één keer per maand (8 deelnemers). Vijftien deelnemers (17%) oefenden helemaal niet. Ook het gebruik van de online module was minimaal. Het gemiddelde aantal voltooide online sessies was 3,6. Achttien deelnemers voltooiden geen enkele online sessie. Vier deelnemers voltooiden alle negen sessies.
Zes maanden na de interventie gaf 58% van de yoga-deelnemers aan dat ze yoga bleven beoefenen, met een frequentie van minder dan één keer per maand (22 deelnemers), één of twee keer per maand (10 deelnemers), één keer per week (12 deelnemers), of 2-3 keer per week (5 deelnemers). Twaalf maanden na de interventie gaf 56% van de deelnemers aan dat ze nog steeds yoga beoefenden, met een frequentie van minder dan een keer per maand (18 deelnemers), een of twee keer per maand (13 deelnemers), een keer per week (13 deelnemers) of 2-3 keer per week (3 deelnemers).
We zien dus dat een groot deel van de deelnemers aangeeft positieve effecten te ervaren van de training, maar dat ze het lastig vinden om regelmatig te oefenen. De meeste deelnemers volgen voldoende sessies, maar maken amper gebruik van de online module om thuis te oefenen. Natuurlijk is het heel mooi dat meer dan de helft van de deelnemers in de yogagroep wel yoga blijft doen, ook al is dat slechts een aantal keren per maand. We weten echter ook dat hoe vaker mensen iets doen, hoe meer effect het heeft. Dus om echt te kunnen profiteren van de yogatraining, is het waarschijnlijk nodig meer te oefenen. Maar zelf thuis oefenen vinden veel deelnemers ook lastig. Wat kan je nou helpen te blijven oefenen, als dat is wat je wilt doen?
Allereerst kan het helpen een groep te vinden. Een vaste avond af te spreken waarop je yoga doet, in een groep, onder begeleiding van een docent. Het merendeel van de deelnemers geeft aan dat de sessies hielpen om ermee bezig te zijn en dat het thuis lastig is om dit zelf te doen. Dus onze eerste tip is: vind een leuke groep en een leuke docent bij jou in de buurt, zodat je op een vast moment in de week yoga hebt gepland. Kies hierbij een docent en een soort yoga die jou aanspreekt. Er zijn heel veel soorten yoga, van heel actief tot heel rustig. En elke docent heeft een eigen stijl en eigen manier van lesgeven. Probeer verschillende lessen en docenten uit (als die bij je in de buurt zijn) en kies voor een docent en stijl die bij jou passen.
Verder is het van belang voor ogen te houden waarom je aan yoga doet. Wat zijn die positieve effecten die je hebt ervaren van de training of van een cursus? Hoe voelde je je afloop van een sessie? Help jezelf hier regelmatig aan te herinneren. Plan daarnaast ook vaste momenten voor jezelf in om thuis aan de slag te gaan. Gebruik hiervoor geheugensteuntjes: zet het in je agenda, zet een alarm op je telefoon die je eraan herinnert wanneer je wilt oefenen, plak briefjes op de koelkast of op een prikbord, laat mensen in je omgeving (bijvoorbeeld je partner of een huisgenoot) je helpen herinneren. En misschien kun je wel iemand vinden om samen mee te oefenen. Ook dat kan helpen, dan maak je er een afspraak van en ook nog eens iets gezelligs om samen te ondernemen. Samen oefenen kan ook via videobellen (als er strengere maatregelen zijn). En ten slotte: spoor jezelf aan te gaan oefenen. Vaak moet je een drempel over om yoga te gaan doen. Vaak zijn er een heleboel andere dingen die je aandacht trekken (huishouden, Netflix, afspraken). Help jezelf die drempel over te gaan, door jezelf eraan te herinneren waarom je yoga doet en door jezelf dan echt aan te sporen om te beginnen. Maar wees ook weer niet te streng voor jezelf, daarmee verlies je het plezier in het oefenen. Maak de drempel lager door korte momenten in te plannen. Gebruik online filmpjes van 15-20 minuten in plaats van een hele les van een uur. En wees niet boos op jezelf als je het oefenen een keer hebt overgeslagen, dat kan gebeuren. Weet dat je het de volgende dag gewoon weer kunt oppakken.
« Ga terug